Oldalunk sütiket használ! információk és adatvédelmi tájékoztató
 x 

Wifi router beállítása, beüzemelése

 

 

A router beállítása nem túl bonyolult folyamat, otthonában bárki elvégezheti. Minimális számítógépes ismeret azonban szükséges hozzá. E rövid iromány célja, hogy ehhez nyújtson segítséget tömören összefoglalva a lépéseket. Különböző routerek vannak a piacon, azonban konfigurálási lépésük szinte ugyanaz, a különbség egyes lépések, feliratok, menüpontok elnevezésében lehet.

 

 1. A router WAN portját (a routeren több LAN kábel csatlakozási lehetőség van 1+4 vagy 1+3... felosztásaban, általában különálló vagy más színnel jelölt általában kék a WAN port) össze kell kötni az internet szolgáltató által biztosított modemmel vagy a szolgáltató által a lakásban hagyott LAN kábel véget kell ebbe az egy dugóba helyezni.
  router csatlakozók

 2. A router egy LAN portját (a többi csatlakozóhelyből a többi négy bármelyikébe, ha színes akkor általában sárga) össze kell kötni a számítógéppel, ezt követően automatikusan ip címet oszt ki a router a pc-nek, ez néhány másodpercig vagy max. 1-2 percig tart. 

 3.  Ezen a ponton már el kell tudnunk érni a router admin felületét, amit egy bármely böngésző (chrome, firefox, edge, explorer) címsorába írva, http://192.168.1.1 vagy http://192.168.0.1 oldalt megnyitva tehetünk meg. Általában a routerek alján ezt feltüntetik.
  router bejelentkezés

 4. Kérni fog egy felhasználónév, jelszó kombinációt. Általában a felhasználónév „admin”, de akár „” üresen maradt mező is lehet. A jelszó pedig lehet „admin”, „password”, „” (üresen marad), „1234”. Egyes routerek alján feltüntetik a pontos belépési adatokat míg bizonyos típusoknál a mellékelt leírásban találhatóak meg ezek az adatok. Általában a gyártó honlapján is megtalálhatjuk az első beüzemeléskor használatos felhasználó és jelszó kombinációt. 

 1. Miután beléptünk az admin felületre, navigáljunk el a Network/Wan menüpontba. Itt kell megadunk, hogy milyen internet kapcsolattal rendelkezünk, illetve itt kell megadnunk a szolgáltatótól kapott felhasználónév jelszó kombinációt.

 2. Wan Connection type beállítása: általában van olyan lehetőség, hogy automatikus felismerés, ami az esetek többségében működni is szokott, ha nincs vagy nem ismeri fel, akkor T-online és némely Digi előfizetés esetén PPPoE (vagy PPPoE/Russian PPPoE). UPC és néha Digi esetében lehetséges még a Dynamic Ip is. Ezután már csak a szolgáltatótól kapott felhasználónevet és jelszót kell megadnunk.

 3. Ezt követően a “Save” gombra kattintva mentjük a beállításokat és ha minden jól megy akkor sikeresen beállítottuk routerünket és kapcsolódtunk az internethez is. Érdemes 1-2 percet várni, esetleg a routert is újraindítani, hogy felismerjék egymást az eszközök. Egy tetszőleges böngészőt megnyitva, kedvenc oldalunkra ellátogatva megnézhetjük, hogy tényleg rendesen működik-e.

   

  Ezek után szükséges lehet még a wifi beállítása is, ha az alapértelmezett beállításokat, meg akarjuk változtatnil, vagy ha a készülék gyárilag nem tartalnaz alapértelmezett beállításokat. Az újabb routerek alján már feltüntették az alapértelmezett SSID (általában a router neve hozzáfűzve 4-8 karakternyi véletlenszerű karaktert). Az SSID az, amit egy wifis készülék lát, ez a hálózat neve. Ugyancsak a routerünk alján fel van tüntetve az alapértelmezett wifi jelszó. Ezeket leolvasva bármely készülékkel kényedén csatlakozhatunk a routerünkhöz, és azon keresztül a világhálóhoz

  Természetesen lehetőség van ezek megváltoztatására is a router wireless settings menüpontjában.